Betalning på nätet

Hur kan du som handlare få säkra betalningar via internet? Det arbetas ständigt med säkerheten och banker och andra finansföretag ersätter i regel för alla förluster som du kan få på grund av bedrägerier och annan kriminalitet vid affärer på nätet. Här är två exempel på betalningssätt.

Betalkort

Det här fungerar på samma sätt som att handla i butik. Kunden skriver in sina kortuppgifter och bekräftar betalningen. Så snart det skett dras pengarna från kundens bankkonto. Du som har e-handel får vanligen betala en upplägningsavgift samt en avgift per transaktion (köp).

Fördelar är att om din e-butik går i konkurs har kunden ersättningsgaranti och kan reklamera betalningen ifall han/hon inte fått varan. Säkerhetsrutinerna på nätet är dessutom bättre än om kunden använder sitt kort i vanliga butiker.

Direktbetalning

Det här är ett betalningssätt som blir allt vanligare: då kunden ska betala vidarebefordras denne till sin internetbank, där han/hon överför pengar från bankkontot direkt till ditt konto för webbutiken. Som e-handlare sluter du vanligen avtal med de banker som du önskar samarbeta med.

Fördelarna här är trygghet och säkerhet både för dig och kunden. Du får pengarna direkt utan att kunden behöver avslöja sitt kontonummer på nätet. Nackdelar: Stöds ännu bara av Handelsbanken, Swedbank, Nordea och SEB. Du måste även ha konto i varje bank, fungerar inte när kundens nätbank är nere och kunden har ingen ersättningsgaranti om e-butiken går i konkurs.