Hur fungerar outplacement?

Att förlora sitt arbete är något som drabbar många människor varje år. Det gäller svenskar i alla åldrar, branscher och delar av landet. Därför är det viktigt att visa att det finns alternativ för den som behöver gå från sin arbetsplats. Med hjälp av outplacement finns det större möjligheter att hjälpa den som tillfälligt står utanför arbetsmarknaden att byta karriär och få ett nytt jobb med likartad kompetensnivå. Med rötter i USA på 1960-talet har nu outplacement spridit sig till Sverige där det har blivit ett uppskattat sätt att hjälpa människor med behov av stöd i arbetslivet.

Outplacement fungerar normalt som ett stödprogram där varje person får ett program med sin egen individuella utformning. Det gör att du som har en bakgrund inom en särskild bransch och därmed har fått med dig en viss typ av kompetens kan få hjälp med att maximera dessa i en ny situation på arbetsmarknaden. Tanken med ett program inom outplacement är att det ska fungera på lång sikt. Det innebär att det inte enbart syftar till att ge dig ett nytt jobb på kort tid utan att det också ska vara en ny karriär som du trivs i. På så sätt får du optimala förutsättningar att leva ett nytt liv med lika goda förutsättningar – eller till och med bättre – än tidigare.

När du genomgår ett outplacementprogram får du lära dig viktiga tekniker som underlättar när du söker jobb i framtiden. Bland annat får du träna på intervjusituationer för att komma väl förberedd till framtida jobbintervjuer. Dessutom lär du dig ett brett urval av verktyg som gör det enklare för dig att nå till en framtida position som du är ute efter. Oavsett om du är 10 eller 40 år kvar till pensionen lönar det sig alltid att tänka på framtiden.