När du är fastighetsägare

Att äga sin egen fastighet är ett hårt jobb som kan ge fin utbetalning. Du behöver bara vara medveten om reglerna för att slippa stämningar och skadestånd.

Att köpa en fastighet är enligt många miljardärer en av de säkraste investeringarna man kan göra. Folk behöver alltid någonstans att bo och har man tur kommer området bara bli populärare. Det krävs dock att man har tiden för skötsel och underhåll. Helst av allt ska det vara ditt huvudsakliga jobb om du köpt en stor eller flera fastigheter. Det finns dock många som äger fastigheter men har vanliga dagjobb och endast sköter fastigheten på sidan av.

Vanligtvis när man köper sin första lägenhet tänker man främst på att hyra ut lägenheterna. Och som fastighetsägare blir du även hyresvärden och fastighetsskötaren. I början är det vettigast att sköta det mesta själv så man lär känna sin fastighet och lär sig alla roller.

Och så klart måste man vara på det klara vad som gäller lagar och regler, inte minst när det är dags att säga upp ett hyresavtal. Då gäller det att allting går rätt till. För att vara säker kan man söka rådgivning så slipper man risken för skadestånd om uppsägningen inte går rätt till.

Det är lag på att man måste förhandla fram hyran med Hyresgästföreningen och omförhandla varje år. Detta skyddar hyresgästerna från att betala överpris för lägenheten. Man får inte hyra ut en lägenhet till överpris. Det är bruksvärdesprincipen som bestämmer var hyran borde ligga: faktorer som lägenhetens storlek, skick och läge tas i beräkning.

Därefter har man också som skyldighet att vara till hands för att underhålla och reparera bostaden när det krävs. Standardhöjande åtgärder kan leda till en hyreshöjning såsom tvättmaskin i badrummet och modernare kök. Men underhålla som måste göras på grund av ålder såsom stambyten, nya fönster och så vidare kan man inte använda som grund för att höja hyran.

Det finns mycket att lära men det kan leda till en fin inkomst och början på en fastighetskarriär!